czwartek, 12 marca 2015

Frytki z batatów

Batat. To nieczęsto spotykane w Polsce warzywo chodziło za mną od naprawdę długiego czasu. Ostatnio pojawiło się w Biedronce, więc postanowiłem w końcu zrobić z niego użytek. Czym jest batat? Jak smakuje? Z czym warto go podawać? Zaraz postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości.





 Bataty są u nas często nazywane słodkimi ziemniakami. Mają kolor bardzo zbliżony do marchewki (dzięki zawartości beta-karotenu) a ich struktura jest czymś pomiędzy marchwią, a ziemniakiem. Zawierają dużo witamin i mikroelementów oraz skrobię. 

Można podawać je na wiele sposobów. Pieczone, gotowane, smażone. W formie frytek, zup, puree. Możliwości jest dużo. U mnie wybór padł na frytki.

batat

Słodkie frytki?! Nieee, to nie ma prawa się udać - pomyślicie. Nic bardziej mylnego.
Batatom pieczonym do szczęścia potrzeba jedynie oleju/oliwy, soku z cytryny, rozmarynu i soli.
Po potraktowaniu tymi dodatkami lądują w piekarniku na około pół godziny.

batat

Smak jest dość nietypowy. Intensywnie słodki, wręcz karmelowy. Rozmaryn i sok z cytryny dodają przyjemną nutkę goryczy, która przełamuje słodycz batata. Pomimo, że już zaczynały się przypalać to na zewnątrz pozostały miękkie, co nie przeszkadzało w konsumpcji. Idealnie komponowały się z lekko czosnkowym dipem jogurtowym. Mocno czosnkowe dodatki są tu niewskazane - przesłonią smak naszego głównego dania.

Cóż mogę powiedzieć? Ja zostaję przy tradycyjnych frytkach z ziemniaków. Te z batatów są fajną odmianą i egzotyką w kuchni na którą od czasu do czasu można sobie pozwolić.


Cena: 7zł/kg (Biedronka)

Ocena: 4

3 komentarze:

  1. świetny blog, na pewno będę tu częściej. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Również pozdrawiam i zapraszam ponownie ;)

      Usuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń